Askorbik Asit Nedir? Ne İşe Yarar?

askorbik asit

Askorbik Asit Nedir?

Askorbik asit C vitaminidir adını C vitamini eksikliğinden kaynaklanan ciddi bir hastalık olan " iskorbüt " ten alır. C vitamini (askorbik asit), yararlı özellikleri ve vücut için çok önemli faydaları olan suda çözünen bir vitamindir. Askorbik asit suda çözünmenin yanı sıra yüksek sıcaklıklara karşı hassastır, bu nedenle suda pişirildiğinde tamamen kaybolur.

 

 

Askorbik Asit Ne İşe Yarar?

Askorbik asit, E vitamini oksidasyonuyla savaşarak çoklu doymamış yağları doğrudan ve dolaylı olarak oksidasyondan korumaya yardımcı olan, antioksidan gücü yüksek bir moleküldür. Ayrıca kan damarlarının, kemiklerin ve dişlerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve kollajen sentezine katılır, Askorbik asit, güçlü antioksidan gücü sayesinde  bağışıklık sisteminin duvarlarını yükseltir ve kanserojen maddelerin sentezini engelleyerek vücudun, özellikle midenin  tümör riskini önlemesine yardımcı olur. Ayrıca serbest radikallerin nötralizasyonu için askorbik asidin katkısı önemlidir.

Önerilen kullanımlar, iskorbüt tedavisinden soğuk algınlığına kadar çoktur. Örneğin, diş eti problemlerine, akneye, bronşite, mide ülserlerine, dizanteriye, mesane ve prostat enfeksiyonlarına, depresyona, Alzheimer'a ve diğer bunama biçimlerine karşı askorbik asit önerilmektedir. 

 

 

Askorbik Asit Faydaları?

Genel olarak askorbik asit, tuzlar veya askorbatlar şeklinde alınır. Bunun nedeni, saf haliyle konsantre olması ve mide tarafından zayıf bir şekilde tolere edilmesidir. Sonuç olarak, mide mukoza zarlarını koruyabilen nötr bir pH takviyesi elde edilebilmesi için bir baz ile birleştirilir. C vitamininin bağırsaktan emilimini kolaylaştırmak için yemeklerle birlikte alınan, suda kolay çözünen, kristalimsi beyaz bir görünüme sahip toz bileşiklerdir. Aşırı koşullar altında idrardaki aşırı plazma konsantrasyonlarını dışarı atabilecek böbreklere yük bindirmemek için askorbik asidin küçük miktarlarda kademeli olarak verilmesi tavsiye edilir. 

Askorbik asit takviyeleri kesinlikle çeşitli işlevleri yerine getirir: oksidatif stresle savaşmaktan bağışıklık sistemini savunmaya, tırnakları ve cildi güçlendirmekten enerji metabolizmasını düzenlemeye kadar bir sürü faydası bulunur.

 

1.Kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır:

Askorbik asit güçlü bir antioksidandır, sonuç olarak hücrelerimizi serbest radikallerin zararlı özelliklerinden ve dolayısıyla birçok kronik hastalıkla bağlantılı bir durum olan oksidatif stresten korur. Ayrıca serbest radikalleri nötralize ederek bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudun doğal savunmasını güçlendirir.

 

2.Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur

Hipertansiyon çok yaygın bir sorundur. Dünya çapında her üç yetişkinden birini ve etkiler. Çalışmalar, askorbik asitin kan basıncını (hem sistolik hem de diyastolik) yüksek kan basıncı olsun ya da olmasın düşürdüğünü göstermiştir. 2002'de yapılan bir çalışmada sonuçlar askorbik asitin daha önce normal bir diyetle veya yüksek sodyumlu bir diyetle beslenen farelerde kan basıncını istatistiksel olarak önemli ölçüde düşürdüğünü göstermiştir.

Sağlıklı yetişkinlerde, askorbik asitin sistolik kan basıncını 3,8 mmHg ve diyastolik kan basıncını 1,5 mmHg düşürdüğü, hipertansif yetişkinlerde ise sistolik kan basıncını 4,9 mmHg ve diyastolik kan basıncını 1,7 mmHg azalttığı gösterilmiştir. Ancak hiçbir hipertansif hasta tedavisini kesmemeli ve C vitamini alımına güvenmemelidir çünkü C vitamini bir tedavi değil, tamamlayıcı bir tedavidir.

3.Bağışıklığı güçlendirir

C vitamini vücudun savunma mekanizmalarını harekete geçirir ve bu şekilde yabancı istilacıları (bakteri ve virüsler) nötralize etmeye ve enfeksiyonlarla savaşmaya katkıda bulunur.

 

4.Yaşlanma karşıtı bir etkiye sahiptir

C vitamini ciltte kollajen ve elastin oluşumuna yardımcı olduğu için yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir.

 

5.Ürik asidi ve gut olasılığını azaltır

Ürik asit, vücut pürinleri parçaladığında oluşan metabolik bir üründür. Çoğu ürik asit normalde kanda çözünür, böbreklerden geçer ve idrar yoluyla atılır. Bununla birlikte, pürin bakımından zengin bazı yiyecekler ve bazı ilaçlar kandaki ürik asidi artırarak sonunda eklemlerde yoğunlaşmasına ve gut oluşumuna neden olur. Çalışmalarda C vitamininin kandaki ürik asidi plaseboya kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalttığı gösterilmiştir. Pek çok antihipertansif ilacın ürik asidi yükselten ilaçlar arasında yer aldığını düşündüğümüzde bu özellikle önemlidir.

 

Askorbik Asit Nelerde Bulunur?

Sofralarımızda yaygın olarak bulabileceğimiz yiyecekler C vitamini açısından zengindir. 

Turunçgiller portakallar, mandalinalar, limonlar, greyfurtlar mükemmel askorbik asit kaynağıdır. Her 100 g'da yaklaşık 200 mg askorbik asit içeren yiyecekler; karnabahar, brokoli, brüksel lahanası, biber, ıspanak, turp, şalgam sapı, domates, marul, patates, kabak gibi bazı sebzeler.

Olgunlaşma derecesi, tüketim zamanlaması, çeşitlilik, güneşe maruz kalma: bunlar, bu gıdaların her birindeki askorbik asit konsantrasyonunu etkileyebilen faktörlerdir. Bu nedenle, bizim açımızdan bazı önlemler almakta fayda var. Öncelikle taze çiğ gıdaları buzdolabında uzun süre tutmaktan kaçınarak tüketin. İkincisi, susuz "hafif" pişirmeyi (ızgara veya buhar) tercih edin.

Dikkat: Yiyecekleri ısı kaynaklarından uzakta saklamak, C vitamini seviyelerinin değişmeden kalmasını sağlar.

 

C vitamini eksikliği

Askorbik asit eksikliği ciddi bir durumdur ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Askorbik asitin vücudun fizyolojisi ve biyokimyası üzerindeki etkisi çok büyüktür. Ne yazık ki, insanlar kendi başlarına C vitamini sentezleme yeteneğine sahip değildir.

Sorun şu ki, C vitamini suda çözünür, bu da vücudun onu idrarla atması ve depolama kabiliyetine sahip olmaması anlamına gelir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ihtiyacımız olan miktarı almalıyız. Vücut tarafından yüksek oranda emilebilen zengin doğal C vitamini eksikliğinin başlıca belirtileri şunlardır:

 

  • İskorbüt 
  • Kemik ağrıları
  • bitkinlik / açıklanamayan yorgunluk
  • Letarji
  • Miyalji
  • Anemi
  • Halsizlik
  • Diş eti problemleri
  • İskorbüt
  • Çürükler 
  • Perifoliküler kanama
  • Psikolojik geçişler
  •  

    İskorbüt: C vitamini eksikliğinin belki de en yaygın klinik sonucu iskorbüt hastalığıdır. Günümüzde rahatsızlık, bitkinlik ve uyuşukluk gibi özelliklere sahip nispeten nadir bir durum. 1 ila 3 ay arasında yetersiz C vitamini alımı, miyalji, kemik ağrısı, morarma, perifoliküler kanama, diş eti problemleri, ani ruh hali değişimleri ve daha fazlası gibi semptomlarla anemiye yol açar.

    C vitamini fazlalığı

    Gün boyunca çok fazla veya birkaç küçük doz askorbik asit alırsanız, bu fazlalık sorunlara yol açabilir. Genel olarak sağlıklıysanız, C vitamininin ciddi sorunlara neden olması pek olası değildir. Bununla birlikte, sisteminiz fazla C vitaminini bağırsaktan atmaya çalışacağından, mide-bağırsak sorunları yaşarsınız. Yüksek dozda C vitamini aldıktan sonra ciddi karın krampları, şişkinlik, ishal, mide bulantısı ve baş ağrısı veya uykusuzluk meydana gelebilir. Çok miktarda vitamin aldığınızda, vücudunuz bitki besinlerinden daha fazla hem olmayan demir emer ve potansiyel olarak vücudunuzdaki demir seviyelerini artırır. Bu yan etkilerin aşırı C vitamini tüketimi ile doğrudan ilişkili olup olmadığını kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. 

     

    Günlük Askorbik Asit İhtiyacı 

    Eylemlerinin çokluğundan da anlaşılacağı gibi, C vitamini, fiziksel aktivite düzeyi ne olursa olsun, sağlıklı olmak ve sağlıklı hissetmek isteyen herkes için gerekli bir vitamin olarak kabul edilir. Basit günlük insan tipi, bağışıklık eylemine odaklanırken, sistematik bir sporcu iyi metabolizma ve kas iyileşmesine odaklanacaktır! Sporculara

    odaklanarak, C vitamini protein metabolizmasına yardımcı olur ve sadece gerekli proteinlerin oluşumunda değil, aynı zamanda enfeksiyona ve hatta iltihaplanmaya neden olan hayati proteinlerin sentezini önlemede de yardımcı olur. Önerilen alım miktarı;

  • 16 yaşından büyük erkekler ve kadınlar için günde 110 mg
  • Hamile veya emziren kadınlar ve menopoz sonrası için günlük 120 mg'a kadar artan gereksinimlerdir. 
  • Güvenlik limiti 1  günde 1000 mg olarak ayarlanmıştır. Bebekler, çocuklar veya ergenlerin de artan ihtiyaçları olabilir.
  • Etiketler: Kozmetik Eczanesi
    Mart 14, 2023
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
    Çerez Kullanımı