Dil Yarasına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

dil yarası

Dil Yarası Neden Oluşur?

Travmatik yaralanma, dil rahatsızlığının en yaygın nedenidir. Dil, ağrı ve dokunma için birçok sinir ucuna sahiptir ve vücudun diğer bölgelerine göre daha hassastır. Dil genellikle yanlışlıkla ısırılır, ancak hızla iyileşir. Kırık veya keskin bir diş ya da dolgu parçası bu hassas dokuya önemli ölçüde zarar verebilir. Penetran yaralanmalar (ateşli silah ve bıçak yaralanmaları gibi) ve künt travma yaralanmaları dile olduğu kadar yüze de zarar verir. Yüzeysel lezyonlar oldukça hızlı iyileşir ve daha derin olanlar genellikle 3 haftadan fazla sürmez.

Bir dil yaralanmasını tedavi ederken, doktor dikişlerin gerçekten gerekli olup olmadığına karar vermelidir, çünkü birçok yaralanma tamir edilmeden hızla iyileşir ve birçok kişi dikiş atarken ağzını açık ve dilini sabit tutamaz, bu nedenle sedasyon veya anestezi gerektirir.


Dildeki yaralanmalar şunlardan da kaynaklanabilir:

  • Belirli gıdalar veya kimyasallar nedeniyle tahriş
  • Oral herpes simpleks virüsü enfeksiyonu
  • Stomatit ülserleri (tekrarlayan aftöz stomatit)
  • Tüberküloz
  • Diş macunları, gargaralar, tatlılar veya sakızlardaki bazı bileşenlerin neden olduğu tahriş
  • Belirli ilaçlar
  • Pamukçuk (kandidiyazis), mantarların aşırı büyümesinin dili kaplayan beyaz bir film oluşturduğu yaygın bir enfeksiyon
  • Dil lezyonları veya dil ülserleri
  • Çölyak hastalığı
  • Birinci aşama sifiliz
  • Alerjiler veya diğer bağışıklık sistemi bozuklukları

Dilde açıklanamayan kırmızı veya beyaz alanlar, yaralar veya yumrular özell ağrısızsa, kanser belirtileri olabilir ve doktorunuz veya diş hekiminiz tarafından muayene edilmelidir. Ağız kanserlerinin çoğu dilin kenarlarında veya ağzın tabanında gelişir. Kanser, tedavi edilmemiş sifilizin bir sonucu olarak ortaya çıktığı durumlar dışında, neredeyse hiçbir zaman dilin üst kısmında görülmez.

Bazı durumlarda, dil yarası ciddi veya yaşamı tehdit eden bir hastalığın işareti olabilir. Nefes almada zorluk, ağızda, dilde şişme, bilinç değişikliği yaşarsanız, hemen tıbbi yardım almanızda fayda var.


Dildeki en yaygın hastalıklar şunlardır:

  • Coğrafi dil
  • Oral pamukçuk
  • Aftöz ağız ülserleri

 

Coğrafi dil

Coğrafi dil ( LCC), dilde beyaz veya açık renkli bir kenarlıkla sınırlanan düzensiz, pürüzsüz kırmızı lekelerin görünümünü içeren inflamatuar bir hastalıktır. Tam olarak bu noktalar bir haritaya benzediği için coğrafi dil olarak adlandırılır. Yamalar boyut olarak değişebilir ve dilin bir bölgesinde görünebilir, ardından birkaç gün, hafta veya ay sonra başka bir bölgeye geçebilir.

Bazı kişilerde, belirli yiyecek ve içecekleri tükettiklerinde lekeler ağrıyabilir veya rahatsızlık verebilir. Bazen bazılarında zamanla düzelme olurken bazılarında daha kalıcı olabilir. Dilinizde kalıcı, renksiz veya ağrılı yamalar varsa doktorunuzu veya diş hekiminizi görmeniz önemlidir.

Coğrafi dilin nedeni belirsizdir ve bunun için özel bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, ağrı kesici alarak ve doğrudan eczacınızla konuşarak ağrıyı yönetebilirsiniz. Asitli, baharatlı veya sıcak yiyecekler gibi durumu daha da kötüleştirebilecek her şeyden kaçınmalısınız.


Ağız pamukçuk

Oral kandidiyazis olarak da adlandırılan oral pamukçuk, candida adı verilen bir mantar türünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Ağızda  bulunan beyaz lekelerin (plakların) ortaya çıkmasına neden olur, bunu bazen ağızda tat kaybı veya hoş olmayan bir tat izler. Ağrılı olabilir, yemeyi ve içmeyi zorlaştırır.

Dilin şişmesine ve renk bozulmasına neden olan bir iltihabı olan medyan rhomboid glossit, oral pamukçuk sonucu olabilir.

Oral pamukçuk özellikle aşağıdaki durumlarda daha da artabilir :

  • Son zamanlarda antibiyotik kullanımı
  • Astım ilacı
  • Takma dişlerin kullanımı, özellikle uygun şekilde oturmuyorlarsa
  • Zayıf ağız hijyeni
  • Diyabet gibi özel tıbbi durumlar
  • Tıbbi bir duruma veya aldığınız bir ilaca bağlı olarak ağız kuruluğu
  • Sigara içmek
  • Kemoterapi , radyasyon tedavisi veya diğer kanser tedavileri nedeniyle zayıflamış bağışıklık sistemi 

Oral pamukçuk enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız bir doktora görünmelisiniz. Tedavi edilmezse semptomlar devam edecek ve ağzınız ağrımaya devam edecektir.

Oral pamukçuk, genellikle yaklaşık bir ila iki hafta boyunca doğrudan ağzınızın içine uyguladığınız bir jel veya sıvı formundaki mantar önleyici ilaçlarla tedavi edilir.


Ağızda aftöz ülserleri

Aftöz ağız ülserleri, ağrılı yuvarlak veya oval şekilli yaralar veya kabarcıklardır. Dilin alt tarafında yaygın olarak görülmelerine rağmen, ağzın herhangi bir yerinde görünebilirler.

Bazen, aftlar, örneğin dilin yanlışlıkla ısırılması veya sert ve keskin bir şey yenilmesi nedeniyle ağza doğrudan zarar verilmesinden kaynaklanır. Ülserler sürekli tekrar ediyorsa; yanlış beslenme, stresli bir durum veya ruh hali değişikliklerinden kaynaklanabilirler (örneğin, bazı kadınlar adet döngülerine bağlı olarak ağız ülseri geliştirir).

Ağız ülserleri genellikle herhangi bir tedavi olmaksızın bir ila iki hafta içinde iyileşir. Bu arada, ağrı kesiciler alarak ve baharatlı yiyeceklerden kaçınarak ağrı yönetilebilir.

Birkaç hafta sonra ülserler hala geçmediyse veya iyileşme belirtisi göstermiyorsa, bir doktora veya dişçiye danışmanız önerilir.

 

Dil Yarasının Belirtileri Nedir?

İlk belirtiler, şüphesiz dilde kızarıklık, yanma ve uyuşma hissi ve dilde belirgin şişliktir. Dil mukozası soyulma eğilimindedir ve bu da değişken uzantılara sahip son derece hassas yamalara neden olur. Genel olarak, hasta sıcak veya asitli maddeler aldığında, tam da dilin soyulması nedeniyle yanma veya hoş olmayan bir karıncalanma hissi yaşar. Dokunulduğunsa aslında pürüzsüz olsa da belirgin soyulma nedeniyle dilin görünümü değişebilir.

 

Dil Yarasına Ne İyi Gelir?

İyileşmeyi hızlandırmak ve rahatsız edici semptomları azaltmak için hastanın bazı değerli önlemleri alması gerekir:

1.Tuzlu su ile gargara yapın

Tuzlu su ile gargara yapmak ağrıyı, iltihabı azaltır ve enfeksiyonları önler. Bir çay kaşığı tuzu yarım bardak suda eriterek ağzınızı tuzlu suyla çalkalayın. Yarım dakika gargara yapın.

Bu, bakterilerin büyümesini ve çoğalmasını zorlaştırır.

2.Ballı çay tüketin 

Bal doğal bir antibakteriyeldir ve yaraların iyileşmesinde etkili olduğu gösterilmiştir.

Günde birkaç kez doğrudan yaraya biraz bal sürün veya papatya veya ballı çay için.

Papatya, iltihap önleyici özelliklere sahiptir ve ağzınızı ılık veya soğuk papatya ile çalkalayabilirsiniz.

3.Bol sıvı tüketin

Ağız kuruluğu, bakterilerin tükürük ile yıkanmak yerine dilde ve ağızda birikmesine izin verir. Bir yara varsa bu komplikasyonlar yaratabilir. Ağız kokusuna da neden olabilen ağız kuruluğunu önlemek için bol sıvı tüketin.

4.Ağız sağlığına önem verin

Dil yarasının nedenlerinden biri bakteriyel enfeksiyondur. Bu nedenle yumuşak bir diş fırçası ile fırçalamak, diş ipi kullanmak ve gargara kullanmak zararlı bakterileri ve bulaşıcı komplikasyon riskini azaltır.

Dil yarasını kötüleştirebileceğinden güçlü gargara kullanmaktan kaçının.

5.Aloe vera kullanın 

Aloe vera yatıştırıcı özelliklere sahiptir.

Günde birkaç kez aloe suyu ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

6.Karbonat kullanın 

Dil ağrısı ve şişmesi için ağzınızı günde birkaç kez ılık su ve karbonat karışımı ile çalkalayın.

Kabartma tozu, antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için nefesinizi tazelemeye yardımcı olabilir.

7. B vitamini takviyesi alın

Narenciye, ananas, domates ve diğerleri gibi asitli ve baharatlı yiyecekler dil ağrısını kötüleştirebilir. Ayrıca, vücutta vitamin eksikliği olduğunda kanser yaraları ve kandidiyazis kötüleşebilir. Aftların nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, B vitamini ve özellikle B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.






 

Etiketler: Kozmetik Eczanesi
Mart 14, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı