Diş fırçalama MS 500 yıllarında Çin 'de ortaya çıkmıştır. Romatizma, böbrek, kalp gibi rahatsızlıkların önemli nedenlerinden biri de ağız ve diş sağlığın bozulmasıdır. Dişlerin düzenli fırçalanması ile birey sağlıklı ağız ve diş sağlığına kavuşur. Bebeklikten bu yana düzenli dişlerini fırçalayan bir bireyin ağız içinde problem yaşama olasılığı çok düşüktür.
Dişleri fırçalamanın amacı, dişlerin üzerinde ve aralarındaki yemek artıkları ve bakteri planlarının diş etlerine ve minesine zarar vermeden doğru bir şekilde temizlemektir.
Aynı zaman da dilin üzerinin de temizlenmesi en az dişlerin temizlenmesi kadar önemli bir durumdur. Dilin üzerinin temizlenmesini , temizleyici aparatlarla, ya da diş fırçanızın arka kısmı ile yapabilirsiniz. Diş dilinizi temizlemeyi ihmal etmediğiniz takdirde ağzınızda oluşan ferahlığı hemen fark edeceksiniz ve dil temizliğini bir daha ihmal etmeyeceksiniz.
Sağlığın ağızda başladığı, bu yüzden diş temizliğinin önemi unutulmamalıdır. Kişisel plak kontrolünü en iyi şekilde ayarlamak, diş fırçalamaktan geçmektedir. Diş fırçanızın ne zaman değiştirilmesi hakkında kesin bir yargı olmamakla birlikte Amerikan Diş Hekimi Birliği firmada ki kılların yıpranması halinde her 3 yada 4 ayda her bireyin diş fırçasını değiştirmesini önermiştir. Yani günde 3 kere dişlerini fırçalayan birini hesap edersek 4 ayda toplam 360 kere diş fırçasını kullanmış olur. Bu sayıyı aşmamak diş ve ağız sağlığı için oldukça önemlidir.
Ağız ve Diş Sağlığımızı Düzenli Olarak Yapmazsak Çeşitli Sorunları Kategorize edecek Olursak ;
● Diş kaybı : Diş ve ağız temizliğinin ihmal edilmesi ağız sağlığını bozmanın en büyük etkenidir. Ağız sağlığının bozulması dişlerin çürümesine ve bir süre sonra diş kaybına sebep olacaktır.
● Ağız kokusu : Dişleri düzenli fırçalayarak ve ağız temizliğine dikkat ederek kişinin ağız kokusundan kurulması mümkündür. Bireyin kendine güvenini, ve sosyal hayatının etkilenmesinde direkt rol oynayan ağız kokusunun en büyük nedeni ihmal edilen diş ve ağız temizliğidir. Dişlerin düzenli fırçalanması ve ağız bakımının yeteri şekilde yapılmasının amacı bu sorunları minimuma indirmektir.
● Gebelikte düşüğe sebep olabilir: Yapılan bazı araştırmalara göre ağız ve diş bakımının yapılmaması anne adayının gebeliğinde düşük yapmasına sebep olabilir.
● Sertleşme de bozukluk : Yapılan bazı araştırmalara göre cinsel fonksiyon bozukluklarına sebep olarak diş eti rahatsızlıkları gösterilmiştir. Ağız ve diş bakımını düzenli olarak yapmayan bazı erkeklerin, sertleşme de sıkıntı yaşadığı görülmektedir.
Peki Bizler Sağlıklı Ağız ve Dişler İçin Neler Yapmalıyız?
● İlk olarak; ağız bakımınıza ve temizliğine oldukça özen göstermeniz gerekmektedir. Her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamayı unutmayınız. Fırçaladıktan sonra ağız gargarası ve diş ipiyle ağız temizliğinizi taçlandırılmış olursunuz.
● Diş fırçasını seçerken yapısının orta sertlikte olmasına dikkat edin. 3 aydan uzun süreli diş fırçası kullanımını kaçınmanızı tavsiye ediyoruz.
● Fazla macun kullanımdan mutlak derece kaçınmalısınız diş minenizi bozarak dişte hassasiyete sebebiyet verecektir.
● Dişlerin fırçalanma sayısının günde en az 2 defa olmasına özen gösterilmelisiniz. Günde 1 kez diş fırçalama ağız sağlığı için asla yeteri olmaz.
● Dişleri işlemine başlamadan önce elleriniz mutlaka yıkayın. Böylelikle elinizdeki bakterilerin ağzınıza bulaşmasını önlemiş olursunuz.
Sadece diş fırçalamak diş sağlığı için yetersiz kalır. Diş fırçalama tekniğini iyi bilmemiz gerekir. Dişlerinizi fırçalarken fırçanızın tüm diş yüzeylerine ulaştığından emin olmalısınız. Diş çürüklerinin en yaygın nedeni fırçanın ulaşamadığı yerlerden kaynaklanıyor. Fırçalanmayan yerlerde biriken bakteriler kısa zamanda dişleri tahrip edip diş çürüklerine sebep oluyor. Ara yüz fırçası ya da diş ipi kullanarak diş aralarını etkili bir biçimde temizlenmesini sağlayabilirsiniz. Ek olarak da diş hekiminizin önerdiği gargara ile diş temizleme işlemini sonlandırabilirsiniz.
Yemekten Hemen Sonra Diş Fırçalanır Mı?
Ağız diş sağlığının korunması için en önemli şart temizlik ve bakımdır. Asitli içecek tüketimi ve yemeklerden hemen sonra dişleri fırçalamamak gerekir. Çünkü bu tür gıdalardan sonra diş minesi bir saat asit saldırısı altında olur. Mine yumuşadığı için hemen yapılan fırçalamanın ardından diş yüzeyinden bir miktar madde kalkar. Gazlı içecekler haricinde meyve suları da dişlerde aşınma riskini artırmaktadır. Dişler aşındıkça da renginde bozulma ve hassasiyet artar. Diş rengi bozulan bireyler çareyi diş beyazlatma , diş parlatma tozlarında arar. Bu ürünler diş sağlığını olumsuz yönde etkiler. Diş minesi aşındıkça dentin tabakası ortaya çıkar. Böylelikle dişin rengi daha sarı gözükür. Aynı zaman da dişte sıcak ve soğuk hassasiyeti oluşur. İlerledikçe diş daha da duyarlı hale gelir. Estetik bakımından renk bozulması da kaçınılmaz olur.
Dişler Kahvaltıdan Önce mi Fırçalanır Sonra mı ?
Düzenli bir fırçalama alışkanlığı oluşan insanlar dişlerini her gün aynı zaman da fırçalarlar. Genellikle de yemek yedikten sonra dişler fırçalanır. Peki aslında işin aslı nasıldır? Uzmanların önerisi kahvaltıdan önce diş fırçalamamız yönünde olduğudur. Sizin de bildiğiniz üzere uyurken ağızda plak oluşturan bakteriler çoğalır. Ağzınızın içinde kötü bir tat ve nefesle uyanırsınız. Uyandığınızda, florürlü bir diş macunu ile dişlerinizi fırçalayarak bu