Herkesin bildiği gibi dudaklar yüzümüzün önemli bir bölümünü temsil eder ve cildimize uyum sağlar. Çatlamış dudaklar ise can sıkıcı, çirkin ve bazen ağrılı bir süreç olmanın yanı sıra hafife alınmaması gereken bir semptomdur. Aslında, dudak derisinin kurumasına yol açan tahrişlerin, alerjilerin veya diğer patolojilerin bir tezahürü olabilirler. Bu nedenle, dudaklarınız kuruduğunda, en uygun çareyi benimsemek için tetikleyici faktörlerin neler olabileceğini dikkatlice incelemeniz önerilir. Aşağıda, çatlamış dudakların ana nedenlerini ve bu sorunu çözmek için en iyi çareleri ele alacağız;
Dudak Çatlamasının Nedenleri Nelerdir?
Dehidrasyon : Çocuklarda ve yetişkinlerde dudakların çatlamasının en yaygın nedenlerinden biri hidrasyon eksikliğidir. Vücudumuzda su eksikliği olduğunda, aslında dokular kurumaya eğilimlidir. Çok ince bir cilt tabakasına sahip olan dudaklarda, nem eksikliği tam olarak kuruluğa ve çatlamaya yol açar.
Atmosferik faktörler: Yüz sürekli olarak rüzgar, soğuk ve güneş ışığı gibi atmosferik olayların etkisine maruz kalır. Tüm bu elementler, dudaklarda bulunan ve sıvıların buharlaşmasını azaltarak dudakları nemli ve sağlıklı tutmaya yardımcı olan ince koruyucu yağlı perdeyi etkileyebilir.
Dudakları sık sık ıslatmak: Dudakları sık sık tükürükle ıslatmak, anlık bir nemlenme hissi verse bile, dil yüzeylerinde bulunan ince koruyucu perdeyi ortadan kaldırdığı için uzun vadede dudakların kurumasını sağlar.
Alerjik reaksiyonlar: Bazen kuru, çatlamış dudaklar, ruj ve parlatıcı gibi kozmetik ve dudak ürünlerindeki maddelere karşı alerjik reaksiyondan kaynaklanabilir.
Grip durumları: Ateş ve soğuk vücudun susuz kalmasına neden olur. Bu aynı zamanda özellikle grip durumlarında kuruyan dudakları da etkiler.
Vitamin eksiklikleri: Kalsiyum ve demir gibi maddelerin B, C ve A vitaminlerinin eksikliği bile dudakların kurumasına ve çatlamasına katkıda bulunabilir.
Enfeksiyonlar: Deri mantarları ve herpes simpleks gibi enfeksiyonlar, bazen ağrılı lezyonlarla sonuçlanan kuru dudaklara ve çatlamalara neden olabilir.
Dudak Çatlağının Belirtileri
Dudak kuruluğu her zaman aynı belirtilerle başlamaz: sorunun ciddiyeti hem buna neden olan nedene hem de dudaklardaki nem derecesine bağlıdır.
Bununla birlikte, kuruluk hissine ek olarak - kuru ve çatlamış dudaklara aşağıdakiler gibi semptomlar eşlik edebilir:
- Yanma;
- Sıkı cilt hissi
- Kırmızılık
- Şişme
- Pullanma
- Çatlaklar
Dudakların derisi özellikle kuruduğunda dudakların gerilmesi, kanayabilecek gerçek ağrılı çatlaklara neden olabilir.
Dudak Çatlamasını Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?
Bu sorunun tedavisi için çeşitli doğal ve dermokozmetik ilaçlar kullanılabilir. Dudaklarda kalıcı kuruluk ve iltihaplanma durumlarında doktorunuza veya güvenilir bir dermatoloğa danışmanız önerilir. Aşağıda kuru ve çatlamış dudaklar için
başlıca çözümlerin bir listesi bulunmaktadır;
1.Nemlendirici ve yumuşatıcı etkiye dudak balsamları kullanın: Bu, yalnızca sorun ortaya çıktığında sorunu gidermek için değil, aynı zamanda önleyici bir önlem olarak da yararlıdır. Aslında bu ürünler, nemlendirmeyi destekleyerek ve dudaklar üzerinde koruyucu bir film oluşturarak, onları dış saldırılardan koruyan bir tür "bariyer etkisi" oluşturmaya yardımcı olur.
- Özellikle belirgin kuruluk ve çatlama durumlarında, örneğin çok zarar görmüş olduklarında kullanılmak üzere özel olarak formüle edilmiş dudak kremleri gibi konsantre ürünler kullanın.
- Tahrişe neden olmayan, agresif olmayan uygun temizlik ürünleri kullanın.
- Kullandığınız kozmetiklere dikkat edin: Kuru ve çatlamış dudak varlığında durum düzelene kadar bu bölgeye makyaj yapmak gerekebilir.
2.Güneş kremi kullanın: Kuru ve çatlamış dudaklar durumunda hem de koruma ve önleme açısından, güneşten koruma faktörlü (SPF) çubuk veya dudak balsamlarının kullanılması da önemli bir rol oynar.
Deniz kenarında olduğu kadar dağlarda da çok kullanışlıdır, aynı zamanda şehirde veya başka herhangi bir yerde, doğrudan güneş ışığına uzun süre maruz kalmayı planladığınızda, yüksek koruma indeksli dudak ürünleri kullanmanız önerilir ( SPF 30, SPF 50 , SPF 50+)
3.Dudak maskeleri kullanın: Kuru ve çatlamış dudaklara karşı koymak için giderek daha fazla yayılan bir kozmetik tedavi, dudak maskelerinin kullanımıyla temsil edilmektedir. Bunlar, hidrasyonun geri kazanılmasını ve iyi olma hissini destekleyen bir "şok" etkisi göstermesi gereken ürünlerdir. Şu şekilde formüle edilebilirler;
- Krem doğrudan uygulama yapılacak bölgeye parmaklarla veya özel aplikatörlerle uygulanır. Çok dozlu paketlerde veya tek dozluk paketlerde bulunabilirler.
- Nemlendirici maskenin yerleştirildiği kumaş veya diğer materyallerin fiziksel destekleri: Bu kullanıma hazır yamalar, dudaklara ve kenarlarına yapışacak şekilde şekillendirilmiştir ve doğrudan tedavi edilecek alana yerleştirilmelidir.
- Kullanılan dudak maskesinin türü ne olursa olsun, hem ürünün doğru kullanım şekli, hem uygulama sıklığı konusunda üreticinin paket üzerinde verdiği talimatlara uyulması gerekmektedir.
Diğer tedaviler
Dudakların kuruması ve çatlaması rahatsızlıkların, hastalıkların veya vitamin eksikliklerinin yanı sıra bazı ilaçların alınmasının bir sonucu olduğunda, bir doktor veya dermatoloğa başvurmak gerekir. Tabii ki, bu durumlarda altta yatan nedeni çözmek önemlidir, ancak yukarıda önerilen çareler yine de bozukluğun giderilmesi için yararlı olabilir.
Dudak Çatlağı Oluşmadan Günlük Yapacağınız Öneriler
Bir önceki bölümde bahsedilen çözüm ve tedavilere ek olarak, kuru ve çatlamış dudak sorununu önlemeye ve/veya hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı davranışlar benimsemek mümkündür. Örneğin;
- Dudaklarınızı dilinizle sürekli nemlendirmeyin.
- Dudaklarınızı sık sık ısırmaktan kaçının.
- Rüzgar veya soğuk varlığında dudaklarınızı bir eşarp ile korumanız faydalı olabilir.
- Doğru besin alımını sağlamak için sağlıklı ve dengeli bir diyet uygulayın. Gerekirse ve bir doktora danıştıktan sonra vitamin takviyesine başvurmak da yararlı olabilir.
- Uygun hidrasyonu korumak ve dehidrasyonu önlemek için bol su için.
- Sigarayı bırakın.
- Kaldığınız odalar (ofis, ev, yatak odası vb.) yeterince nemlendirilmemişse nemlendirici kullanmak faydalı olabilir.
- Kuru dudak varlığında asitli içeceklerden kaçının: örneğin, narenciye sularının dudaklarla teması tipik yanma hissini artırabilir.
- Dudak yüzeyinde oluşabilecek kütikülleri çıkarmaktan kaçının: travma ve lezyonlar oluşturulabilir ve bu da enfeksiyonların başlamasına yardımcı olabilir.
- Yatmadan önce cilde bir çinko oksit ürünü sürmek yararlı olabilir. Bazı insanlar (özellikle uyku sırasında yüzüstü pozisyonda olanlar) ağızdan tükürük damlatmaya eğilimlidir. Bazen bu davranış dudaklarda çatlamayı destekleyebilir; bu dezavantajın üstesinden gelmek için çinko oksit bazlı bir ürün etkili bir çare olabilir.
Ne Zaman Endişelenmeli?
Kuru ve çatlamış dudaklar, nemlendirici ve yumuşatıcı ürünlerin kullanılmasına rağmen sorun zamanla devam ederse ve hiçbir iyileşme belirtisi göstermezse veya daha da kötüye giderse endişe yaratmalıdır. Kuruluk ve çatlamaya yerel veya sistemik başka semptomlar da eklenirse, tıbbi tavsiyeye başvurmak daha da gereklidir.
- Şiddetli şişlik, kaşıntı ve/veya ağrı enfeksiyonların, diğer cilt rahatsızlıklarının veya alerjik reaksiyonların varlığını gösterebilir.
- Topaklar, kabarcıklar ve kabuklanmalar uçuk enfeksiyonuna işaret edebilir.
- Ağzın kenarlarında yer alan ve zorlukla iyileşen lezyonların ve küçük kesiklerin varlığı açısal keilitis olabilir.
- Rahatsızlık (örneğin kaşıntı, batma, ağrı) ve rahatsızlık yaratan tanımlanamayan lezyonların oluşumu.