Gargara Nasıl Yapılır, Ne İşe Yarar?

gargara

Gargara Nedir?

Dişleri fırçalamanın dişleri temizlemek ve bakterileri uzaklaştırmak için yeterli olmadığı bir gerçektir. Bu nedenle diş ipi ve gargara gibi tamamlayıcı ürünler kullanmaktayız. Özellikle gargara kullanımı ağız hijyenini iyileştirdiği, taş oluşumuna ve bakterilere karşı koruyucu etki gösterdiği için önemlidir. Artık çoğu gargara alkol içermez ve hoş bir tada sahiptir, bu da kullanımlarını daha cazip hale getirir. Peki gargara nedir? Gargara, ağız içi yapıları çalkalamak veya gargara yapmak için ağızda kullanılan bir sıvıdır. Ağız sağlığının korunmasına yardımcı olan ek bir ağız hijyeni ürünüdür. Genel olarak, bir gargara ağızdaki mikropları ortadan kaldırmaya yardımcı olur , bakteri plağını kontrol eder ve ferah bir nefes bırakır. Bununla birlikte, bazı aktif bileşenleri sayesinde, diş çürümesini önleme veya diş eti iltihabını tedavi etme gibi başka özel faydalar da sağlayabilirler.

 

Sıvı bir solüsyon olduğu için ağızda kalıcılığı ve hareketi diş fırçası kıllarının ulaşamadığı yerlere ulaşmasını sağlar. Bu sayede ağız gargaralarının kullanımı ile diş hijyeninin tamamlanması bakteri plağının azalmasına ve birçok yaygın ağız hastalığının önlenmesine yardımcı olur.

 

 

Gargaradaki Yaygın Bileşenler

Genel olarak, herhangi bir gargaranın özel işlevi, büyük ölçüde içeriğine bağlıdır. Çoğu zaman, bileşenler, ürünün etkisini arttırmak için birleştirilir. İhtiyaçlarınıza en uygun gargarayı seçmek için etiketleri okumak çok önemlidir. İşte piyasada bulunan gargaralarda bulunan bileşenlerden bazıları:


Florür: Florür boşluklara karşı korur.

 

Klorheksidin, plak önleyici ve antibakteriyel özelliklere sahip bir antiseptiktir. Genellikle ağız cerrahisi için veya diş eti hastalığının tedavisi için etkilidir. Uzun süreli kullanımı diş ve diş etlerini lekelediğinden ve tadı bozduğundan sadece diş hekimi tavsiyesi ile kullanılmalıdır.


Povidon-iyot: Bu, diş eti iltihabı ve periodontitisin ilerlemesini önlemek için kullanılan bir bakterisit ve fungisittir.


Esansiyel yağlar: Doğal yağların kombinasyonu, bakteri plağının yok edilmesini ve diş eti iltihabının azalmasını sağlar.


Fenollerin antibakteriyel, antifungal ve antiinflamatuar etkileri vardır. 

Triklosan en etkili olanlardan biridir, ancak kullanımı uygulayıcının gerekli ve uygun gördüğü durumlarla sınırlıdır. Olumsuz sağlık etkileri olabilecek bir madde olarak kabul edilir.


Mineral tuzlar: Antibakteriyel etki için bu elementlerin yüksek konsantrasyonu gerekir. Bununla birlikte, bir miktar toksisiteye sahip olabilirler ve ürüne kötü bir tat verebilirler.


Doğal ürünler: Bilimsel destekleri yoktur. Ancak bazı kişiler bitki özleri ile gargara yapmayı tercih etmektedir. En sık kullanılanları aloe vera, papatya ve propolistir.

Diş beyazlatma tedavisi ile elde edilen sonuçları iyileştirmek ve korumak için beyazlatıcı maddeler kullanılır.


 

Gargara Çeşitleri

Çoğu gargaranın ağızdaki bakterileri azaltmaya yardımcı olduğunu ve böylece mikropların neden olduğu birçok hastalığı önlediğini size daha önce söylemiştik. Bununla birlikte, belirli durumlarda kullanılabilecek çok çeşitli gargaralar olduğunu bilmelisiniz. Çoğu reçetesizdir ve hem eczanelerde hem de süpermarketlerde bulunabilir. Ancak, bu kadar çok çeşitlilik mevcutken, doğru olanı seçmek zor bir iş olabilir! Gargara ararken, ağzınızın durumuna ve ihtiyacına göre bir ürün önermek için diş hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz. Her durumda, farklı gargara türlerini bilmek, bu ürünlerin özelliklerini anlamanıza yardımcı olacaktır.


1.Yaygın gargaralar

Bu, piyasadaki en temel gargaradır. Ağızdan yemek artıklarını ve bakterileri uzaklaştırmaya yardımcı olan, diş macununa benzer aktif bileşenlere sahip bir sıvıdan oluşur. Ayrıca taze nefes ve hafif diş çürümesi koruması sağlar, bu nedenle ağız kokusu durumlarında uzun bir yol kat edebilir. Bu gargara türü farklı tatlara sahiptir ve alkol içerebilir.


2.Antiseptikler veya plak önleyici solüsyonlar

Bu gargara, ağızdaki bakteri plağını kontrol etmeye ve azaltmaya yardımcı olan özel bileşenlere sahiptir. Genel olarak klorheksidin diglikonat içerirler, ancak povidon iyot, fenoller, mineral tuzlar veya esansiyel yağlar gibi diğer aktif bileşenlerle birleştirilebilirler.


Diş eti iltihabı ve periodontal hastalığın tedavisinde çok faydalıdırlar. Ayrıca, iyileşmeyi hızlandırmak ve enfeksiyon riskini azaltmak için ağız cerrahisi veya implant yerleştirilmesinden sonra kullanılması önerilir. Ek olarak, iyileşmeyi hızlandırmak ve yaraların ve ağız ülserlerinin ağrısını azaltmak için antiseptik bir gargara da kullanılabilir.


Ancak kullanımları, diş hekiminin uygun gördüğü durumlarla sınırlandırılmalıdır. İçerdikleri aktif maddeler uzun süreli veya aşırı kullanımda zararlı olabilir. Bu nedenle, bir profesyonelim bunları kullanmanın doğru yolunu göstermelidir.


3.Florürlü gargaralar

Florürlü gargara ağızda bakteriler tarafından üretilen asitlerin etkisine karşı diş minesine ek koruma sağlar. Bu sayede diş çürümelerini önlemede ve hatta hastalığın başlangıç ​​evrelerini geri döndürmede oldukça faydalıdır.


Bu tür gargaralar hem yetişkinlerde hem de diş çürümesi riski yüksek olan çocuklarda kullanılabilir ancak 6 yaşından önce kullanılması önerilmez. Her durumda, bu tür bir ürünü reçete eden kişi diş hekiminiz olmalıdır. Ayrıca kullanım zamanını ve sıklığını belirlemekten de sorumlu olacaklardır.


Diğer gargara türleri

Bazı hastaların ağzının özel durumunu iyileştirmeye yardımcı olan belirli amaçlar için gargaralar vardır;


Diş teli olan kişiler için: Bu gargaralar, diş teli takan hastalara koruma sağlamak ve hijyeni iyileştirmek için tasarlanmıştır.


Protez takanlar için : Protez takanların diş etlerini ve mukoza zarlarını güçlendiren alkolsüz gargaralardır.


Periodontal cerrahi öncesi için: Diş hekimi periodontal cerrahiden önce heksetidin veya klorheksidin gargaraları reçete edebilir. Bu ürünlerin antibakteriyel, antifungal ve antiseptik etkisi komplikasyonları önler.


Diş beyazlatmayı geliştirmek için: Bir diş beyazlatma işleminden sonra, diş hekiminiz sonuçları korumak ve uzatmak için ara sıra bir beyazlatıcı oral solüsyon reçete edebilir.

 

 

Gargara Nasıl Kullanılır?

Gargara kullanmanın önemini keşfetmenin zamanı geldi. Günlük fırçalama, diş ipi kullanma ve gargara ile çalkalama programıyla tüm ağzınızı etkili bir şekilde nasıl temizleyeceğinizi öğrenebilirsiniz.

Dişlerinizi fırçalamak ağzın sadece %25'ini temizler. Tüm ağzınızı düzgün bir şekilde temizlemek için, aşağıdaki basit ipuçlarını ve adımları izleyerek gargarayı günde iki kez kullandığınızdan emin olun.


ADIM 1: 20 ml (4 çay kaşığı) gargarayı bir bardağa dökün.


ADIM 2: Bardağın içindekileri ağzınıza boşaltın. Çözeltiyi suyla seyreltmeyin.


ADIM 3: 30 saniye gargara yapın (saniyeleri saymaya çalışın veya bir zamanlayıcı kullanın). İlk seferde 30 saniyeye ulaşamazsanız endişelenmeyin. İlk birkaç kullanımdan sonra daha kolay hale gelir.


ADIM 4: Ağzın tüm bölgelerini iyice çalkalayın.


ADIM 5: Çözeltiyi lavaboya tükürün.

 

 

Gargarayı Günlük Hijyen Rutininize Nasıl Dahil Edebilirsiniz?

Gargara, günlük diş bakımınızda ekstra bir adım olmalıdır. Her fırçalamadan sonra gargara kullanmaya alışkın değilseniz, ilk başta tadı güçlü gelebilir. Bu nedenle biraz su ile seyreltebilirsiniz ancak solüsyonun yeterince etki etmesi için kademeli olarak azaltmalısınız. Ayrıca rutininizin bir parçası olana kadar gargarayı günde bir kez kullanmayı deneyebilir ve dozu kademeli olarak artırabilirsiniz. İçeriğindeki maddeler yutmak için tasarlanmadığından hiçbir koşulda gargarayı yutmamalısınız.

 

Bunu Bilmekte Fayda Var 

Ağız sağlığınızın durumundan memnun olsanız bile en az 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmeniz önemlidir. Diş plağı uygun şekilde tedavi edilmezse, yalnızca diş hekimi tarafından diş temizliği sırasında ve uygun aletlerle çıkarılabilen tartara dönüşebilir.

Etiketler: Kozmetik Eczanesi
Mart 14, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı