Yaz aylarında sıklıkla oluşan güneş yanıkları cildin yoğun güneş ışığına maruz kalması durumunda ortaya çıkmaktadır. Açık tenli kişilerde ve çocuklarda daha çok meydana gelen güneş yanıkları vücudun geniş bölgelerinde ortaya çıktığında tehlikeli sistemik etkilere yol açabilmektedir. Güneş tanıklarından korunmak için güneşe çıkıldığında mutlaka güneş kreminin sürülmesi ve güneş gözlüğünün takılması gerekir. Özellikle ebeveynlerin çocukların güneşe çıkarken mutlaka şapka ve güneş gözlüğü gibi koruyucu aksesuarlar kullanmasına dikkat etmelidir.
Güneşe çıkarken dikkat edilmediği zaman hafif bir güneş yanığı sadece kızarıklığa neden olurken, şiddetli yanıklarda ciltte kabarcıklara neden olarak cilt görünümünde uzun süre kalıcı iz bırakabilir. Güneş tanıklarından korunmak için güneşin yoğun olarak olduğu zamanlarda dışarı çıkılmamaya özen gösterilmelidir.
Sıcak günlerde cildin yoğun güneş ışıklarına maruz kalması durumunda geçici olarak iltihaplanmasına güneş yanığı denir. Güneş yanıkları ciltte geçici bir süreliğine ağrıya, normalden daha sıcak ve kızarmış bir görünüme neden olmaktadır. Güneş yanıklarının oluşturduğu etkiler güneş yanıklarının derecesine göre geçmektedir.
Hafif güneş yanığı vakalarında güneşin etkileri bir kaç saat içinde geçmektedir. İleri derecede güneş yanıklarının etkisi günler sürebilmektedir. Güneş yanıkları cilt tipine göre yüzde ve vücudun farklı bölümlerinde olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Güneş yanığı hassas ciltlere sahip kişilerde yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde uzun süre tedavi gerektirecek güneş lekelerine yol açabilir.
Cildin güneşin yoğun ve zararlı ışınları olan UV ışıklarına maruz kalması sonucunda güneş yanıkları oluşur. Güneşin vücuda geliş yoğunluğuna bağlı olarak hafif, orta ve ileri derecede güneş yanıkları oluşmaktadır. Hafif ve orta dereceli güneş yanıkları birkaç saat içinde etkisini yitirirken ileri derecede güneş yanıkları vücutta uzun süreli olumsuz etki bırakmaktadır. Güneş kaynaklı ultraviyole ışınları ciltte görünmez kalıcı hasarlara yol açabilmektedir.
Ultraviyole ışınlarına yoğun bir şekilde maruz kalan cilt 24 saat ve 36 saat arasında ciltte kızarıklığa ve ağrıya sebep olur. Güneş yanıklarının olumsuz etkisi genel olarak 3 ile 5 gün arasında geçer. Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmak için mutlaka faktörü yüksek yani cildi koruyuculuğu yüksek olan güneş kremlerinin kullanılması gerekir.
Güneş yanıkları baloncuk haline gelmişse kesinlikle hiçbir krem ve karışım sürülmemesi gerekir. Çok ağrı olması durumunda mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Güneş yanıkları hafif derecede ise salatalık suyu yanıklara rahatlatıcı etki yapacağından dolayı dilimlenerek güneş yanıklarının üstüne 15 dakika konulursa daha kolay iyileşir. Birçok hastalığa ve yaraya iyi gelen zeytinyağı güneş yanıklarına sürüldüğünde daha kolay iyileşme sağlayacaktır. Ayrıca zeytinyağı kızarık cildin hemen yenilenmesini ve eski haline dönmesini sağlayarak güneş lekelerinin oluşumunu da büyük ölçüde azaltır.
Aynı şekilde lavanta yağı da güneş yanıklarının ciltteki olumsuz etkilerini giderir. Nergis çiçeğinin özü veya yağının güneş yanıkları üzerinde hem hücre yenilenmesi hem de yaraların süratli bir şekilde iyileşme etkisi bulunmaktadır. Güneş yanıklarından kısa bir süre sonra ılık bir duş almak güneş yanıklarının ağrısını ve olumsuz etkisini azaltır.
Güneş yanıklarının oluşumunun engellenmesi için güneşin yoğun olduğu saatler olan 10.00 ve 14.00 zaman dilimleri arasında güneşe çıkılmaması gerekir. Güneşin ultraviyole ışınlarının yoğun olduğu saatlerde yüksek koruma faktörlü güneş kremlerinin mutlaka kullanılması gerekir. Güneş yanığı oluşumu daha çok güneş gözlüğü ve şapka kullanmayanlarda olur. Güneşli günlerin fazla olduğu aylarda cildin nem dengesinin korunması gerekir. Doğru bir şekilde cilt bakımı yapıldığında cilt güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı daha korunaklı bir hale gelir.
Cildin kuru olması güneşin zararlı ışınlarından daha çok etkilenmesine sebep olur. Cildin nem ve yağ oranının dengelenerek güneş ışınlarına karşı güçlü olması gerekir. Yaz aylarında kuru ciltlere uygulanan nem bombası maskeleri salatalık özlerinden dolayı cildi güneşin ultraviyole ışınlarına karşı korur. Salatalık, lavanta, nergis çiçeği gibi bitkileri içeren güneş kremleri cildi güneşin olumsuz etkisine karşı onararak cilt lekelerinin oluşumunu azaltır. Güneş yanıklarına karşı dikkat etmek için öncelikle güneşin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamak ve yüksek faktör içeren güneş kremi kullanmak gerekir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.