Keratin Nedir? Faydaları Nelerdir?

Keratin

Keratin Nedir?

Keratin, epidermisin (cildin en yüzeysel tabakası) epitel hücrelerinde, tırnaklarda ve özellikle saçta bulunan ve önemli miktarlarda (toplamın yaklaşık %13'ü) bulunan bir proteindir. Stratum corneum'un, yani epidermisin dış tabakasının ana bileşenidir.

Epitel hücreleri, vücudun yüzeyini tamamen kaplayarak onu dış etkenlerin potansiyel olarak zararlı etkilerinden korumaya yardımcı olur, ancak aynı zamanda organları "içeriden" de kaplarlar.  Bu nedenle keratin, organların, bezlerin astar hücrelerinde de bulunur. Nöro keratin adı verilen özel bir keratin, merkezi ve periferik sinir sistemlerinde bulunur.

Keratin sadece insanlarda bulunmaz, hayvanlar aleminde de yaygın olarak bulunur. Örneğin saç, tırnak, tüy, toynak, boynuz, tüy, pençe ve pul gibi birçok hayvanın çeşitli koruyucu ve örtücü yapılarının ana bileşenidir.

Bilmekte Fayda Var
Birçok yiyecek vücudunuzun keratin üretmesine yardımcı olur. Aşağıdakileri yiyerek vücudunuzun keratin üretimini artırmasına yardımcı olabilirsiniz.

  • Brokoli
  • Havuç
  • Yumurta
  • Sarımsak
  • Somon
  • Tatlı patates

  •  

    Keratinin Faydaları Nelerdir?

    Keratin, kükürt atomları açısından zengin lifli bir proteindir. Omurgalılarda, esas olarak epidermisin en dış katmanlarında (azgın tabaka) bulunur. Aynı zamanda uzantılarda da (saç, tırnak, tüy, boynuz, gaga vb.) şeklinde bulunur.  

    Keratin iki farklı formda bulunur:

  • Beta-keratin: Sürüngenlerde ve kuşlarda daha fazla bulunur.
  • Alfa-keratin: İnsanlar dahil tüm memelilerde bulunur.
     
  • Keratin, cildin mekanik direnci için gereklidir. Epitel dokularının uyumunu ve bütünlüğünü garanti eden bir hücre üstü filamentli protein ağının ayrılmaz bir parçasıdır.

    Keratin vücudunuzda destek ve koruma sağlar. Saçınız, tırnaklarınız ve cildiniz genel sağlıkları için vücudunuzdaki keratin miktarına bağlıdır. Bezleriniz ve organlarınız da keratin içerir. 

    Keratin güçlüdür, bu nedenle seyreltilmiş asitlerde, alkalilerde, solventlerde veya sularda çözünmez. Vücudunuzda birçok kimyasal bulunur ve bunların hiçbiri keratini etkilemez. Bu nedenle birçok kişi keratin tedavilerinin saçlarına, tırnaklarına ve ciltlerine faydalı olduğuna inanır.

    Vücudunuz doğal olarak keratin üretir. Keratinli saç bakımları genellikle öğütülmüş hayvan parçalarından gelir, bu nedenle vejeteryansanız bu ürünleri kullanmak istemeyebilirsiniz.

    Pek çok insan keratin yağı içeren şampuanların ve saç kremlerinin saçlarını daha sağlıklı yaptığına inanır. Araştırmalar, keratin hidrolizatları içeren şampuanların ve saç kremlerinin saçınızı daha güçlü, daha parlak ve daha yumuşak hale getirebileceğini göstermiştir.

     

     

    Keratin Saç Bakımı Nedir?

    Keratin saç bakımı yaptırmak kişisel bir karardır. Saçınızı parlak ve ipeksi hale getirirken aynı zamanda elektriklenmeyi de azaltır. Ancak tedavi genellikle pahalıdır ve vücudunuz üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

    Keratinli saç bakımı sırasında kuaförünüz:

  • Saçınızı özel bir şampuanla yıkar ve ardından havluyla kurutur.
  • Sıvı keratin solüsyonunu saçınıza küçük bölümler halinde uygular.
  • Fön makinesi ile saçınızı kurutur.
  • Saçınızdan yüksek sıcaklığa ayarlanmış bir yassı demir çalıştırır. Bu, keratin solüsyonunu saçınıza yapıştırır.
     
  • Saç bakımınızdan sonra saçlarınızı birkaç gün ıslatmamalı veya toka, saç lastiği toplamamalısınız. Tedaviyi sürdürmek için özel şampuanlar ve diğer saç ürünlerini kullanmak zorunda kalabilirsiniz.

    Bir saç bakım uzmanı tarafından yapıldığında saçlarınız altı aya kadar pürüzsüz ve hacimli olacaktır.

     

     

    Keratinli Saç Tedavileri Saç Dökülmesine Neden Olabilir Mi?

    Nadiren de olsa, keratinli saç tedavileri bazen saçın zarar görmesine ve dökülmesine neden olabilir. Birçok keratinli saç bakımı, mikrop öldürücü, mantar ilacı ve dezenfektan olarak kullanılan bir kimyasal olan formaldehit içerir. Tıbbi laboratuvarlar da ölü bedenlerde formaldehit kullanılır. Böylece ölü bedenin çabuk bozulması önlenir. Formaldehite uzun süre maruz kalmak kansere neden olabilir.

    Saç hasarına veya saç dökülmesine ek olarak, keratinli saç tedavileri şunlara neden olabilir:

     
  • Göğüs ağrısı
  • Öksürük 
  • Göz tahrişi
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Döküntüler 
  • Solunum sistemi sorunları

     
  • Keratinin Saça Faydaları Nelerdir?   

    Keratinin işlevi, cilt, saç ve tırnaklar için koruyucu olmaktır. Özellikle saçın sağlığını ve güzelliğini korumak için bozulmamış bir yapı ve yeterli miktarda keratin gereklidir. Keratin, saçın dış kimyasal, fiziksel ve çevresel etkenlere karşı dayanıklılığını garanti eder. Gövdedeki keratin yapı bozulmadığı zaman saç doğal parlaklığını ve yumuşaklığını korur ve saç güçlü olur. Tersine, hasarlı saçlar, kuru saçlar, kırılgan, zayıf ve donuk saçlar, keratin eksikliğine veya keratin yapısındaki hasara işaret edebilir. Ancak yaşam tarzı değişiklikleri, kozmetik tedaviler ve özel takviyeler sayesinde parlak ve sağlıklı saçlara kavuşmak mümkündür.

    Örneğin, doğru beslenme ve sürekli fiziksel aktivite, vücutta doğru keratin seviyelerini korumak ve sağlıklı saçları teşvik etmek için gereklidir. Zarar görmüş saçlara karşı saça uygulanacak yağlar, şampuanlar, saç kremleri, maskeler, köpükler veya kremler şeklinde çok sayıda keratin kozmetik tedavisi de mevcuttur.

    Keratin ürünleri ince, kırılgan saçlarda, saç telinin yeniden yapılandırma tedavisi olarak kullanılabilir ve kırık uçları kapatmanıza, yıpranmış saçlara hacim ve parlaklık vermenize ve etkili bir elektriklenme önleyici elde etmenize olanak tanır. Bu ürünleri evde, saç bakım rutininizin bir parçası olarak veya kuaför salonlarında kullanabilirsiniz. 

    Ayrıca spesifik keratin bakımları da kıvırcık saçlar için düzleştirici bir etki elde etmenizi sağlar. Ancak bu durumda, saç kökünün yapısını değiştiren ve saçı pürüzsüz ve parlak hale getirirken zamanla zarar verebilecek ve zayıflatabilecek bir kimyasal işlem olduğunu akılda tutmakta fayda var. Bu nedenle, kullanılan ürünün bileşimini öğrenmeniz ve saçınızın, örneğin ince saçlar ve hassas saç derisi durumunda önerilmeyen tedavi için uygun olup olmadığını kontrol etmeniz önerilir.

     

     

    Saç Sağlığı İçin Keratin Nasıl Korunur?

    Yaşlanmayla birlikte vücudun ürettiği keratin miktarı tamamen doğal bir süreçle kademeli olarak azalma eğilimi gösterir. Ancak keratin üretimini ve dolayısıyla cilt ve saç sağlığını olumsuz etkileyen tek faktör yaş değildir.

    Hava kirliliği, uzun süre güneşe maruz kalma ve örneğin bazı şampuanlarda veya saç boya ürünlerinde bulunan kimyasal maddeler saç lifinin keratin yapısını değiştirebilir.  Saçın maruz kaldığı fiziksel etkiler de saçın yapısını etkiler. Örneğin yüksek sıcaklıktaki saç kurutma makinesi ve düzleştiricilerin sık kullanımı keratin bütünlüğünün yanı sıra stres, çeşitli hastalıklar ve bazı ilaçları da etkiler.

    Ayrıca yaşam tarzı, keratin üretimini sağlıklı saçı garanti etmeye yetecek seviyelerde tutmada temel bir rol oynar. Saçınızı güçlü tutmak istiyorsanız, sigara, alkol tüketimi, hareketsiz bir yaşam tarzı ve yanlış beslenme gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmanız gerekir. Özellikle, vücudun yeterli miktarda keratin üretmesi için gerekli tüm besin maddelerinin doğru şekilde tedarik edilmesini garanti etmek için dengeli beslenme şarttır.

     

     

    Keratin Hangi Renktir?

    Saç ve içindeki keratin, melanin adı verilen bir pigment içerir. Melanositler melanin yapan özel hücrelerdir. Bir kez yapıldığında, melanin vücudunuzdaki diğer hücrelere gider. Melanin, cildinizdeki, saçınızdaki ve gözlerinizdeki pigmenti sağlar.

    Melanositler, sahip olduğunuz genel pigmentasyonu belirlemeye yardımcı olan iki tür melanin üretir:

    Eumelanin : Bu tür melanin öncelikle saçınızda, cildinizde ve gözlerinizde koyu renkler oluşturur.

    Feomelanin : Bu tür melanin, başta dudaklar, meme uçları, vajina ve penisin ucundaki (glans) soğanlı yapı ve saç dahil olmak üzere vücudunuzda pembe veya kırmızı renkler oluşturur. Yaşlandıkça saçınızın keratinindeki pigment miktarı azalır. Sonuç olarak, saçlarınız griye ve sonunda beyaza döner.

    Etiketler: Kozmetik Eczanesi
    Aralık 22, 2022
    Listeye dön
    cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
    Çerez Kullanımı