Kil, kayaların aşındırılmasından sonra toprakta doğal olarak oluşan yumuşak ve mineral açısından zengin bir malzemedir. Kilin birçok rengi vardır. İllit olarak da adlandırılan yeşil kil, en çok kozmetik kullanımıyla bilinir. Yeşil kil genellikle soluk yeşil bir renk sergiler.
Kil, insan oğlunun bildiği en çok yönlü malzemelerden biridir. Kil, sayısız özelliği nedeniyle her zaman kozmetikçilerin, şifalı bitkiler uzmanlarının ve doktorların ilgi odağı olmuştur. Antik çağlarda kilin kozmetik alanında emülsifiye edici ve sözde plastik özellikleri nedeniyle kullanıldığını söylemek yeterlidir. Neredeyse taklit edilemez bir kıvama sahip olan bu doğal malzemenin özellikle yüz maskelerini yüz için uygun olduğu kanıtlanmıştır.
Kilin antiinflamatuar ve detoksifiye edici özellikleri bile eski zamanlardan beri bilinmektedir. Kilin güneş yanığı ve yanıklara karşı mükemmel bir çare olarak kullanıldığını gösteren bazı eski buluntular da bunu doğrulamaktadır. Ancak hepsi bu kadar değil. Kil, tarih öncesi çağlarda hem karın ve mide ağrılarını yatıştırmak hem de ishalle mücadele etmek için dahili kullanım için bir ilaç olarak da kullanılmıştır.
Doğal kilin özellikleri cilt üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir. Cilt bakımı ritüelinizin bir parçası olarak kil kullanmak, karma ve yağlı cildi dengelemeye yardımcı olabilir. Cildi safsızlıklardan arındırmaya ve cildinizi iyileştirmeye yardımcı olur. Killer, benzersiz fiziksel ve kimyasal özelliklerinden dolayı yüzyıllardır doğal kozmetik olarak kullanılmaktadır. Genellikle safsızlıkları emmek ve cilt sağlığını iyileştirmek için maske olarak uygulanırlar. Kilin cilt bakımı olarak kullanılması, cilt ile temas ettiğinde oluşan benzersiz bir moleküler değişime izin verir.
Cilde temas ettiğinde, kil mineralleri ciltten çıkan kalıntıları ve safsızlıkları çeker ve emer. Tersine, cilt kilin mineralleri ile emprenye edilecektir. Bu nedenle kil, toksinleri ortadan kaldırmak ve ciltteki fazla sebumu emmek için etkili ve doğal bir bileşendir.
Kilin Cilde Faydaları Nelerdir?
- Yeşil kil cildi nazikçe temizler ve tıkanıklığı giderir.
- Gözenekleri de sıkılaştıran doğal ve uyarıcı bir eksfolianttır.
- Düzenli kullanım, genel cildi iyileştirmek için cildi yeniden dengeleyebilir, yumuşatabilir ve aydınlatabilir.
- Kil cildi onarıcı ve organik minerallerle beslediğinden, tüm cilt tipleri kullanımından faydalanabilir.
- Yüze lapa veya maske şeklinde uygulanan kil cildi pürüzsüzleştirir, cilt lekelerini ve küçük kusurları gidermeye yardımcı olur. (Pürüzsüzleştirme özelliklerini geliştirmek için birkaç damla limon suyu veya malik asit (bilinen doğal eksfoliant ) açısından zengin başka bir meyve eklenmesi önerilir.)
- Bununla birlikte, kilin emici ve detoksifiye edici özellikleri, onu karma, yağlı veya leke eğilimli ciltler için özellikle uygun hale getirir.
Kil maskesi, günlük güzellik rutininize harika bir katkı sağlayabilir. Cildinizi temizledikten sonra, cildinizi nazikçe arındırarak ve cildi güzelleştirmek için kil maskenizi yüzünüze ve boynunuza çok ince bir tabaka halinde sürün. Tamamen kuruduktan sonra ılık su ile durulayın. Serum ve nemlendirici ile rutininizi tamamlayın.
Sonrasında ise harika bir cildin tadını çıkarın.
Kil Neyden Oluşur?
Kil, tane boyutu 4 mikrometreden küçük parçacıklar içeren yumuşak, gevşek, topraksı bir malzemedir. Gevşek, topraksı bir malzemedir. Feldspat mineral grubu içeren kayaların geniş zaman dilimleri boyunca ayrışması ve erozyonunun bir sonucu olarak oluşur. (Feldspat mineral grubu kilin anası olarak bilinir.) Ayrışma sırasında, feldispat içeriği, kaolinitler (kaolin killerindeki ana mineraller) ve smektit gibi kil minerallerini oluşturmak için hidrolizle değiştirilir.
Rahatsızlıklara Karşı Etkili Midir?
Eski zamanlardan beri insanoğlu, vücut sağlığını korumak veya bazı hastalıkları tedavi etmek için killeri harici veya dahili olarak kullanmıştır. Doğal killer, en eski tarihten bu yana cilt enfeksiyonlarını iyileştirmek için kullanılmıştır. Bu killer özellikle bazı hastane ve tıbbi kaynaklara sahip küresel bölgelerde, ve diğer cilt enfeksiyonları için ucuz bir tedavi sağlayabilecek bir antibakteriyel mekanizma ortaya çıkarmışlardır. Pek çok kilin oldukça emici özellikleri, antibakteriyel olmasalar da çeşitli rahatsızlıkların iyileşmesine katkıda bulunabilir. Bentonit, birçok şeye çare olarak kullanılmış çok eski bir kildir. İnsanlar binlerce yıldır bentonit kili hem yemişler hem de derilerine sürmüşlerdir.
Ayrıca şunlar için de kullanılmıştır:
- Cildi temizliğinde
- Cilt enfeksiyonları veya akneyi iyileştirmede
- Mide gazını tedavi etmede
- İshali tedavisinde
Günümüzde bentonit kil, ilaç ve makyaj yapımında kullanılmaktadır. Toz ve hap şeklinde de satın alabilirsiniz.
Hangi Rahatsızlıklarda Kullanılır?
- Fitoterapötik bir bakış açısından kil, şişkinlik ve karın gerginliği, ağrı, kabızlık veya ishal gibi mide-bağırsak sistemini etkileyen bozuklukların tedavisinde kullanılır.
- Daha genel olarak, kil hassas bağırsak sendromu için özellikle uygundur. Kilin bağırsak gazını emebildiği göz önünde bulundurularak gaz ve meteorizm vakalarında dahili kullanım için de tavsiye edilir.
- Mide-bağırsak ağrılarının sıklıkla psikolojik stresle yakından bağlantılı olduğunu hatırlamakta fayda var.
- Fitoterapide sadece bilinen karın şişkinliğini azaltma ve bağırsak gazını emme özelliği ile kullanılmaz, aynı zamanda antiseptik (dezenfektan) bakteri yok edici, iyileştirici ve deodorant özellikleriyle de bilinir.
- Kil zararlı radyasyonları absorbe etmek ve fizyolojik olarak ortadan kaldırmak için Çernobil'den gelen nükleer radyasyondan etkilenen deneklerde kullanılmıştır. Bu durumda kil, nükleer radyasyonların zararlarına karşı gerçek bir çare olmaktan çok, etkilenen denekler için manevi ve psikolojik bir destek olarak daha iyi yapılandırılmıştır.
- Daha önce bahsedildiği gibi kil, bağırsak gazını emme özelliğiyle de bilinir. Dahili kullanım için tabletler şeklinde formüle edilen kil, karın gerginliğinin azalmasıyla ilişkili şişkinlik hissindeki azalma meydana getirmeye yarar.
- Kil bazen ayakların aşırı terlemesine karşı çare olarak ayak kokusunu kontrol altında tutmak için kullanılır. Bu amaçla kil, antiseptik özellikleri nedeniyle de kullanılır.
- Kilin cilde uygulanması kaşıntı, güneş yanıkları, yaralar ve cilt çatlaklarına karşı doğal ilaç olarak kullanılır.
- Kil kullanımı fitoterapi ve kozmetiklerin ötesine geçer: kokuları emip "gizleyebildiği" için mutfak ve buzdolabının kokusunu gidermek için de kullanılır.
Kil sabunu, Kil maskesi gibi ürünler mevcut.
Kil sabunu, kilin doğal etken maddesinin kullanıldığı sabunlardır. Köpüğün, gözeneklerdeki tüm fazla kir ve yağlardan kurtulurken yüzü çok nazikçe temizlemenizi öneririz. Kil sabunları cildimiz tamamen arındırıcı etkiye sahiptir. Kilde bulunan alümina gözeneklerimize nüfuz ederek sebum ve birikintilerini adeta emer. Pek çok temizleme ürününün aksine kil cildi nemden mahrum bırakmaz ve çok nazikçe temizler. Çamurda bulunan mineraller de cildin yenilenmesini destekler.
Kil sabunları, sivilcelere ve aşırı yağ üretimine yol açan birikintileri giderdikleri için yağlı ve akneye eğilimli cilde sahip kişiler için idealdir. Ancak hassas, kuru cilt tipleri de kil sabunlarından yararlanabilir çünkü sabunlar cildin doğal nemini bozmaz.
Kil maskesi, yağı ve bakterileri emerek kullanıcıya daha temiz ve temiz bir cilt sağladığına inanılan farklı kil türlerinden yapılır. Kil maskelerinde kullanılan killer genellikle negatif bir pH'a sahipken, cildimizin pH'ı biraz pozitiftir. Bu fark, maskeyi duruladığınızda yağın ve safsızlıkların kile nasıl çekilip yıkandığının bir açıklaması olarak önerilmiştir.
Kil maskeleri ayrıca yağlı saç derisi ve saçlar için saç bakımı olarak da kullanılır. Kilin kafa derisindeki fazla yağı ve bakterileri emdiği ileri sürülmektedir.