Kollajen Nedir?
Cildiniz kırışık ve sarkık mı görünüyor? Cevabınız evet ise sorunun kollajen eksikliğinden de kaynaklandığını muhtemelen bilmiyorsunuzdur. Hakkında çok şey duyduğumuz ama hakkında her şeyi bilmediğimiz bir tanım olan; KOLLAJEN.
Kollajen vücudumuzda (deri, kıkırdak, tendonlar vb.) büyük miktarlarda bulunan yapısal bir proteindir. İnsan vücudunda en bol bulunan proteindir ve en önemlilerinden biridir. Kollajen büyük bir esneklik sağlayarak dokuların dirençli olmasını etkilidir. Ayrıca dokular ve organlar arasında uyumu sağlar ve doku yenilenmesine katılır. Kollajen olmadan, vücut tutunamaz. Cildin zamanın izlerine karşı korunmasında, eklemlerin sağlığında, yaraların ve iyileşmesinde görev alır…
Kollajen açısından zengin besinler
Doğru beslenmenin kendinizi sevmenin en iyi yolu olduğunu defalarca duyduk. Aslında, masaya ne getirdiğimize dikkat edersek, kollajen gibi vücudumuz için yararlı maddelerin üretimini doğal olarak teşvik etme olasılığımız vardır.
Kollajen üretimine yardımcı olan besinlerden dördü şunlardır: C vitamini, prolin, glisin ve bakır. Bunlar vücudumuzda ve birçok gıdada bulunan vitaminler ve amino asitlerdir.
Örneğin:
Narenciye, biber ve çilek : C vitamini bulunur
Yumurta akı, buğday tohumu, süt ürünleri, lahana, kuşkonmaz ve mantarlar : çok fazla prolin var
Tavuk derisi ve jelatinde : glisin bulunur
Hayvan bağırsakları, susam tohumları, kakao tozu, kaju fıstığı ve mercimek: Değişen miktarlarda bakır vardır.
Özellikle zengin bir başka kollajen kaynağı, tavuk ve diğer hayvanların kemiklerinin kaynatılmasıyla yapılan kemik suyudur.
Bununla birlikte, kollajen açısından zengin gıdaları tüketmenin vücuttaki bu proteinin seviyesini gerçekten artırıp artıramayacağı konusunda süregelen bir tartışma olduğu unutulmamalıdır. Bunun nedeni, protein yenildiğinde amino asitlere parçalanması ve ardından yeniden birleştirilmesidir. Bu, yediğimiz kollajenin vücutta doğrudan daha yüksek seviyelere dönüşmediği anlamına gelir.
Kollajen Takviyesi Ne Zaman Yapılmalı?
Yüzeysel etkiler sunan kozmetik ürünlerin kullanımının yanı sıra, kollajen vücuda çeşitli şekillerde doldurulabilir. Ancak, her şeyden önce, mümkün olduğunca ortadan kaldırarak sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek başlamalıyız;
Sigara içmek
Güneşe aşırı maruz kalma
Kirleticiler ve zehirli maddeler
Stres
Hormonal değişiklikler
Vitamin ve minerallerin emilimini engelleyen ilaçlar almak.
Ardından, kollajen üretimini uyaran yiyecekler de dahil olmak üzere çeşitli ve dengeli bir diyet seçin. Ve son olarak, yıllar içinde kaybedilen madde miktarını tam olarak telafi etmek için formüle edilmiş vitaminler, hyaluronik asit ve diğer antioksidanları da içeren kollajen bazlı takviyeler alabilirsiniz.
Kollajenin Özellikleri
Doku ve organların desteklenmesi ve beslenmesi
Yenileme kapasitesi
Tendonların, kemiklerin ve derinin sağlığı ve esnekliği
Enflamasyonun azaltılması
Bağırsak bariyeri onarımı
Nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi ve hafıza yardımı
Kolesterol ve kalp sağlığı kontrolü
Artan kemik yoğunluğu ve gücü
Vücut detoksu.
Kollajenin Faydaları Nelerdir?
Şimdiye kadar kollajeni öğrendik ve fonksiyonlarını anladık, şimdi ise gerçekten tüm vücut için ne kadar önemli olduğunu keşfediyoruz. Aslında en bilinen faydası vücut derisini sıkı tutmak olsa da, kollajenin kemiklerin, eklemlerin ve kasların, kan damarlarının ve organların düzgün çalışması için de gerekli olduğunu unutmamalıyız.
1. Eklem ağrısını hafifletmeye yardımcı olur
Kolajen, zamanla aşınmaya ve bozulmaya maruz kalabilen eklem kıkırdağının doğru işlevselliğini ve bütünlüğünü korumaya yardımcı olur. Düşük miktarda kollajen risk, eklemleri etkileyen ve normal günlük aktiviteleri gerçekleştirmeyi zorlaştırmanın yanı sıra değişen yoğunlukta ağrıya neden olabilen dejeneratif hastalık olan artrozun daha fazla başlamasıyla bağlantılıdır.
2. Kemik kaybını önlemeye yardımcı olur
Kemikler ayrıca vücudun güçlü kalmasına yardımcı olan kollajen içerir. Yaşla birlikte, kollajen üretiminin azalmasına ek olarak, osteoporozun ana nedeni olan kemik kütlesinde de bir kayıp yaşarız ve bu da bizi daha fazla kırık riskine maruz bırakır.
3. Kas kütlesini geliştirir
Kaslar ayrıca kollajen içerir: aslında kas kütlesinin işlevselliğini sürdürmesini sağlar. Çalışmalar, kollajen almanın, 40-50 yaş üstü insanları etkileyen bir fenomen olan sarkopeni olarak bilinen kas kütlesi kaybını önlediğini göstermektedir. Alışılmış bir fiziksel aktivite ile ilişkili kollajen alımı, kırılgan olarak tanımlanan bir grup erkekte kas kütlesini iyileştirmeyi mümkün kılmıştır. Ayrıca, kollajen alımı, kreatin gibi diğer proteinlerin doğal üretimini uyarır, bu da yoğun egzersiz sırasında olduğu gibi oksijen yokluğunda kasların fiziksel çabası sırasında, enerjiden faydalanmasına olanak tanır.
4. Kalp sağlığını korur
Kollajen alımı üzerine yapılan araştırmalar, proteinin kalp üzerinde de olumlu etki gösterdiğini vurgulamayı mümkün kılmıştır. Aslında, kan damarlarının duvarlarını güçlendirerek esnekliğini korumaya yardımcı olur. Damarlar ve atardamarlar elastikiyetini yitirdiğinde, lümen daralır ve zayıfladığında, kalp sağlığını tehlikeye atan ateroskleroz olaylarının ortaya çıkması daha olasıdır.
5. Bağırsak iltihabını iyileştirir
İrritabl bağırsak sendromu ve sızdıran bağırsak sendromu, kronik bir enflamatuar durumun neden olduğu iki ağrılı bağırsak durumudur. Sonuç olarak, bağırsak savunma bariyeri işlevini kaybeder ve midede kalması gereken toksinler ve diğer maddeler kan dolaşımına girerek kronik yorgunluk, ishal, kabızlık, bağırsak emilim bozukluğu gibi başka rahatsızlıklara neden olur. Kollajen, en ciddi vakalarda sakatlığa dönüşebilen bu iki hastalığın semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
6.Cilt sağlığını iyileştirir
Cildin ana bileşeni olarak kolajen almak, cildi daha elastik ve daha iyi nemlendirdiği için görünümünü ve sağlığını iyileştirirken aynı zamanda kırışıklık ve kuruluk oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Ayrıca fibrin ve elastin üretimini uyararak cilt yapısını güçlendirmede de faydalıdır.
Kollajenin Saça Faydaları Nelerdir?
Kollajen, saçın sağlığı ve güzelliği için temel bir proteindir. Buyurun faydalarını beraber keşfedelim;
Saç dökülmesini önler: Kollajen emildikten sonra foliküller tarafından saç dökülmesini durdurmak için bir başka önemli madde olan keratin üretmek için kullanılır.
Saçı nemli tutar : Kollajen molekülleri, saç liflerini nemli tutarak saçın içindeki suyu tutar.
Hacim : Aşırı seyrelme nedeniyle kırılan saçlara sahipseniz ve özellikle menopoz döneminde yapısını değiştiren hormonal değişiklikler nedeniyle saçlarınız zayıflıyorsa bu göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Kolajen takviyesiyle hacim verici bir etkiye sahip olabileceğinizi unutmayın.
Saçı güçlendirir: Saçın yapısını güçlendirmede önemli bir rolü vardır.
Antioksidan: Kollajenin saç üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gibi zamanla saçımızın güzelliğine zarar verebilecek oksidatif strese karşı da olumlu etkisi vardır. Aslında bu protein, ampullerin kök hücrelerini serbest radikallerin zararlarından korumaya yardımcı olur.
Pigmentasyon: Kollajenin antioksidan işlevi ayrıca saçın beyazlamasını önlemeye yardımcı olur ve böylece doğal rengini korur.
Bilmekte Fayda Var
Ağızdan kollajen almak, cildiniz, saçınız ve tırnaklarınız üzerinde çalıştığı için size güzel bir destek sağlayabilir. Saç için gerçek bir gençlik kaynağı olan kollajen içeren diyet takviyeleri tüm vücut için faydalıdır. İç eylemleri vücudun tüm bağ dokularına etki eder. Eklemler esnekleşir, cilt daha genç görünür, daha dolgun ve pürüzsüz hale gelir, kırışıklıklar ve ince çizgiler yavaş yavaş kaybolur, tırnaklar güçlenir ve çizgiler gibi yaşlanma belirtileri azalır.
Kollajen kapsüllerinin hareketini desteklemek için, menünüze etkilerini artıracak yiyecekler koymaktan çekinmeyin. Portakal, çilek, brokoli veya biber, iyi C vitamini kaynaklarıdır ve insan vücudundaki hücrelerin yaşlanmasından sorumlu serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan bu temel aktif bileşenin sentezini kolaylaştırır.