Mineral Nedir, Ne İşe Yarar?

mineral

Mineral Nedir?

Vücuda alınmış olan besinlerin yakılması sonucu vücutta geriye inorganik maddeler kalır. Bunlara mineral denir. Minareller vücut tarafından kendiliğinden üretilemez minerallerin insan vücudunda birçok faydalı görevleri bulunur. Vücudunuzdaki mineral oranını dengelemek için meyve ve bazı yiyeceklerin tüketilmesi şarttır. İnsanları sağlıklı bir vücuda sahip olması için minerallere ihtiyaç duyar sizler için minerallerin özelliklerini neler olduğunu faydalarının detaylarına derledik lütfen okumaya devam edin.

 

 

Minerallerin Özellikleri 

  • Mineraller inorganik bileşiklerdir.
  • Hidroliz olmazlar.
  • Mineraller sindirilmeden kana karışırlar.
  • Mineraller hücre zarlarındaki porlardan geçebilirler.
  • Mineraller tüm canlılar tarafından dışarıdan hazır alınabilirler.
  • Mineraller ozmotik basıncını düzenlerler.
  • Minerallerin görevleri tamamıyla kendisiyle alakalıdır, bir mineralin eksikliğinin başka bir mineralle giderilmesi mümkün değildir.
  • Minerallerin vücuda fazla alınmasının mesela zehirlenme gibi zararları vardır.
  • Kalsiyum insan vücudunda en çok bulunan mineraldir.

Vücudun ihtiyaç duyduğu temel mineraller makromineraller ve mikromineraller olmak üzere iki türe ayrılır. Makrominerallere vücut tarafından daha yüksek miktarlarda ihtiyaç duyulurken, günlük ihtiyaç duyulan mikrominerallerin veya iz minerallerin miktarı daha düşüktür. Bununla birlikte, çinko ve diğer mikro minerallerin kullanımı da en az birincisi kadar önemlidir.


 

1) Makromineraller

Sodyum: Optimum sıvı dengesi, kas kasılması ve sinir iletimi için gereklidir. En iyi kaynaklar arasında sofra tuzu, soya sosu ve çinko minerali gibi mikro minerallerle güçlendirilmiş önerilen multivitaminler bulunur.


Klorür: Bu mineral, mide asidi üretmek ve vücuttaki sıvıları dengelemek için gereklidir. Soya sosunda, bazı et ve sebzelerde, sütte ve sofra tuzunda bulunur. 


Potasyum: Potasyum uygun kas kasılmasını ve sinir iletimini sağlar. Muz, sebze, süt, et, kepekli tahıllar ve baklagiller gibi taze meyvelerde bulunur. 


Kalsiyum: Sağlıklı kemikler ve dişler için en önemli minerallerden biri olan kalsiyum, kan basıncını koruduğu, bağışıklık sağlığını geliştirdiği ve sinir fonksiyonlarını iyileştirdiği için minerallerin en önemli işlevlerinden birini gerçekleştirir. Süt ürünleri, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, güçlendirilmiş gıdalar, somon, sardalya ve baklagillerde çinko içeren multivitaminlerde bulunur. 


Fosfor: Kemik ve diş sağlığının korunmasına yardımcı olur ve hücrelerde uygun asit-baz dengesini sağlar. En çok yumurta, kümes hayvanları, süt ürünleri ve ette bulunur.

 

Magnezyum: Bu mineral, protein üretimini, sinir fonksiyonunu, kas kasılmalarını iyileştirir ve bağışıklık sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler ve tohumlar, çikolata ve enginar gibi besinler bu mineralin zengin kaynaklarıdır.


Kükürt: Vücutta protein moleküllerinin oluşumunda önemlidir. Kükürt açısından en zengin besin kaynakları balık, kümes hayvanları, etler, kabuklu yemişler ve baklagillerdir. 


2) Mikromineraller

Bu mineraller daha küçük miktarlarda gerekli olsa da, minerallerin işlevlerinin ne olduğunu bilmek önemlidir ve bu nedenle çinko mineralleri gibi diğer eser minerallere kıyasla vücut tarafından daha büyük miktarlarda demire ihtiyaç duyulduğunu unutmayın.


İşte gerekli mineral fonksiyonlarının ve kaynaklarının bir listesi;


Demir: Bu, insan vücudunda oksijen taşınmasından sorumlu olan hemoglobin molekülünün önemli bir bileşenidir. Vücutta enerji üretimi için de gereklidir. En iyi demir kaynakları arasında organ etleri, kabuklu deniz ürünleri, yumurta sarısı, kümes hayvanları, kuru meyveler, baklagiller ve koyu yeşil yapraklı sebzeler bulunur. 


Çinko: Vücutta çinko kullanımı protein ve enzim üretimini içerir. Ayrıca tat algısı, daha iyi cenin gelişimi, yara iyileşmesi, sperm üretimi ve bağışıklık sistemindeki hücrelerin onarımı ve toparlanmasında da faydalıdır. Çinko açısından zengin gıda kaynakları arasında sebzeler, kepekli tahıllar, balık, et ve kümes hayvanları bulunur. 


İyot: Büyüme, metabolizma ve gelişmeyi düzenleyen tiroid hormonunun önemli bir bileşenidir. Deniz ürünleri, iyotlu tuz, süt ürünleri ve ekmek en iyi iyot kaynaklarıdır. 


Selenyum: Bu, en iyi doğal antioksidanlardan biridir. Vücudu herhangi bir toksin hasarından uzak tutar. Selenyumu ette, tahıllarda, deniz ürünlerinde ve çinko içeren multivitaminlerde bulabilirsiniz.


Bakır: Demirin uygun metabolizması için bakır gereklidir. Aynı zamanda birçok enzimin önemli bir bileşenidir. Bakırın en iyi besin kaynakları arasında fındık ve tohumlar, baklagiller, organ etleri, içme suyu ve tam tahıllarda bulunur.


Manganez: Bu mineral birçok enzimin hayati bir parçasıdır. Çoğu bitki bazlı gıdada bulunabilir.


Florür: Sağlıklı dişlerin ve kemiklerin oluşumu, yeterli flor tüketimini gerektirir. Minerallerin işlevlerinden biri de diş çürümelerini önlemeye yardımcı olmaktır. Çoğu çay türünde, balıkta ve içme suyunda bol miktarda bulunur.


Krom: İnsülinin vücutta en iyi şekilde çalışması için krom gereklidir. Bu nedenle, sağlıklı kan şekeri seviyelerinin korunmasına yardımcı olur. En yaygın olarak rafine edilmemiş gıdalarda, kepekli tahıllarda, peynirde, bira mayasında ve fındıkta bulunur. 

 


 Mineral Ne İşe Yarar?

  • Kemik ve diş yapısının sağlıklı gelişmesinde etkilidir.
  • İnsülin ve şeker oranını dengeler.
  • Sağlıklı kan değerlerinde minerallerin önemi büyüktür.
  • Yorgunlukla ve hastalıkla savaşmada etkili bir role sahiptir.
  • Mineraller zihinsel fonksiyonların işleyişinde önemli bir role sahiptir.
  • İçeriğinde bulunan Manganez sayesinde bağ dokusunun normal şekilde oluşmasını sağlar.
  • Tansiyonu düzenleyici etkiye sahiptir.
  • Vücut dokusunun yeniden oluşması için gerekli olan enzimlerde etkili bir öneme sahiptir.
  • Kas sisteminde ve sinir sisteminde sağlıklı olması açısından önemli bir etkiye sahiptir kalbin düzenli çalışmasını yardımcı olur. 
  • Mineraller çok sayıda enzimin çalışması için gereklidir. Ayrıca mineraller yara iyileşmesinde ve doku onarımında önemli bir role sahiptir.



 

Minerallerin Faydaları Nelerdir?

Mineraller vücudumuz için gerekli olan maddelerdir minerallerde bulunan vitamin grupları insanların günlük olarak tüketimini sağlayan besinler arasında yer alır Eğer ki mineral takviyesi vücuda doğru bir şekilde yapılmazsa kişide bazı hastalıklara neden olabilir. İnsan vücudunda sayısız görevi bulunan minerallerin faydalarını sizin için derledik lütfen okumaya devam edin;
 

  • Mineraller sinir sisteminin dengelenmesinde etkilidir.
  • İnsan vücudunun oksijen seviyesinin dengede kalmasında sorumludur.
  • Ayrıca mineraller kişilerin vücutlarındaki şeker oranının dengelenmesini sağlar. 
  • Mineraller bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. 
  • Kemik ve kas sisteminin korunmasını korumasında etkilidir.
  • Ayrıca vücuda enerji sağlar ve vücuttaki suyu dengeler.
  • Saçların uzamasında etkili bir role sahiptir Ayrıca saç dökülmelerinde engeller.
  • Mineraller saçların daha canlı ve parlak gözükmesini sağlar. Özellikle çinko minerali yağ dengesinin düzenlenmesinde etkilidir saç derisinin korunmasını sağlayarak saç derisinde sağlıklı bir yüzey oluşturur. Yıpranmış saçların düzeltilmesinde de etkili bir role sahiptir.
  • Mineraller cilt için de önemli bir etkiye sahiptir. Cildin canlı ve sağlıklı görünmesinde etkilidir kırışık görünümüne engeller ve cildin genç kalmasını sağlar. Keratin ve kolajen üretimini katkı sağlayarak cilt yenilenmesinin meydana gelmesini sağlar. Ayrıca akneli sivilce sorunlarını gidererek bakteri oluşumunu engeller. Cildin nem seviyesini dengede tutar ve gelen gerekli nem ihtiyacını karşılar.


 

Minerallerin Eksikliği Nedir?

Bazı zamanlarda Vücudumuz için gerekli bir etkiye sahip olan mineraller yetersiz kalabilmektedir. Vücudunuzun ihtiyaç duyacağı kadar mineral almazsanız ya da vücudunuz mineral emilimini gerçekleştiremezse mineral eksikliği kaçınılmazdır mineraller dışarıdan alındığı için sağlıklı beslenen kişilerde mineral eksikliği görülmesi görülme olasılığı oldukça azdır. Sizler sağlıklı ürünler tercih etmiyorsanız veya tüketmiyorsanız vücudunuz hücrelerinizi ve fonksiyonlarını çalıştırmak için yeterli enerjiyi sağlayamaz. Ayrıca alkol ve sigara kullanarak da minerallerin düzgün bir şekilde emilmesini engellemiş olursunuz. Mesela halsizlik, iştahsızlık, yorgunluk, kramp gibi şikayetler mineral eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu ve bu gibi durumlarda mineral takviyesi sayesinde mineral eksikliklerinin yol açtığı problemleri büyük safhada engellemiş olursunuz.

Etiketler: Kozmetik Eczanesi
Nisan 25, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı