Topuk Kuruluğu Nedir?
Kuru topuklar, özellikle yaz aylarında karşılaşılabilecek en yaygın sorunlardan biridir. Yazın sezon spor ayakkabıdan çok sandalet ya da terlik giydiğimizde topuk kuruluğu daha da belirginleşmektedir. Çoğu kişi için görünümdeki bu değişiklik sadece kozmetik bir sorundur, ancak bazıları için derinin daha derin katmanlarına ulaşan derin çatlaklar nedeniyle kanayabilir ve enfeksiyon kapabilir. Bazıları için ise sistemik veya cilt hastalıklarının bir işareti olabilir.
Nasıl ki kışlık ve kapalı ayakkabılar ayak derisinde ve tırnaklarda oluşan nem nedeniyle ayak derisinde mantar oluşumuna neden olabiliyorsa, yazın açık ayakkabılar da taban ve topuklarda kuruluğa neden olur. Cilt yavaş yavaş elastikiyetini kaybeder ve çatlar, rengi koyulaşarak sarımsı bir renk alır.
Kuruyan Topukların Yaşattığı Zorluklar Neler?
Ayak tabanlarında ve topuklarda oluşan çatlaklara tıbbi olarak fissür adı verilir. Ayakların yanlarında veya altlarında kuru, sertleşmiş veya kalın deri çatlayıp açıldığında oluşur. Çatlakların ne kadar derin olduğuna ve hastanın altta yatan sağlık sorunlarına bağlı olarak, çatlaklar ya basit bir kozmetik sıkıntı ya da ciddi bir tıbbi durum olabilir. Genellikle ağrılıdırlar ve yeterince derin olduklarında kanamaya neden olabilirler. Diyabetik bir hastada, cilt ülserlerine yol açabilecekleri, bu hastaları enfeksiyon ve hatta ciddi vakalarda amputasyon riskine sokabilecekleri için özellikle endişe vericidirler. Cilt çatlaklarının altında yatan temel neden, cildin nem içeriğini kaybetmesi ve ardından kurumasıdır .İnsanları cilt çatlakları geliştirmeye yatkın hale getiren yaygın durumlar şunlardır:
- Diyabet
- Egzama
- Sedef hastalığı
- Mantar enfeksiyonları
- Beslenme eksiklikleri
- Dehidrasyon
- Obezite
Cilt çatlaklarında nelere dikkat edilmesi gerektiğini bilmek, şeker hastaları ve damar hastalığı olanlar gibi risk altındaki hastalarda daha ciddi komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilir. Bir cilt çatlağını erken yakalamak, tedaviyi önemli ölçüde kolaylaştırır. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz doktora görünmenizi tavsiye ederiz.
- Yürürken veya ayakta dururken ağrı.
- Çatlağın kanaması
- Şişlik, kızarıklık veya akıntı gibi enfeksiyon belirtileri.
- Çatlağın çevresinde kalın renksiz, genellikle koyu renkli, sertleşmiş cilt oluşması.
- Ciltte bir hafta sonra kendiliğinden düzelmeyen bir çatlak.
Topuk Kuruluğu ve Çatlağı Neden Olur?
Çatlak topuklar, topuklarınızın etrafındaki deri ayrıldığında ortaya çıkar. Cilt nem seviyelerini koruyamaz hale geldiğinden ve nihayetinde kırılgan hale geldiğinden, kuruluk ve basınç karışımı topukların çatlamasına neden olur ve bu da kırılmalara neden olur. Topuklardaki kuruluk yürümeyi zorlaştırır ve tedavi edilmezse zamanla çatlaklar derinleşir.
Topuk kuruluğunun ve çatlağının ana nedenler şunlar olabilir:
- Nem eksikliği topuk çatlamalarının en yaygın nedenidir. Ayaklarınızın altındaki cilt genellikle kuru, pürüzlü ve çatlamış olur. Bunun nedeni, topuklarınızın etrafındaki derinin nispeten az sayıda ter bezine sahip olmasıdır. Cildiniz özellikle kuruysa, daha az elastikiyet nedeniyle çatlak cilt daha kolay görünür ve aşağıdaki sorunlardan herhangi biri tarafından daha da şiddetlenebilir.
- Dengesiz bir beslenme cildi etkileyip kurutarak lekenin sertleşmesine, pürüzleşmesine, çatlamasına ve cildin açılmasına neden olduğu için beslenme önemli bir rol oynar.
- Sporcu ayağı, sedef hastalığı, egzama, tiroid hastalığı, diyabet ve diğer bazı cilt rahatsızlıkları topuk çatlamasına neden olabilir.
- İşte veya evde uzun süre ayakta durmak, topuklarınızdaki deriyi zorlayabilir.
- Kalın, kuru, pullu cilt yaşla birlikte elastikiyetini kaybeder ve bu tür çatlaklar yaşlandıkça daha sık görülür.
- Aşırı kilolu olmak, topuğun altındaki yağ yastığı üzerindeki baskıyı artırabilir. Bu, yanlara doğru genişlemesine neden olabilir ve cilt esnekliği yoksa ayaklara baskı yapabilir.
- Arkası açık sandaletler veya ayakkabılar, topuğun altındaki yağın yanlara doğru genişlemesine ve topuklarınızda çatlak olasılığını artırmasına neden olabilir. Topuklarınızı açıkta bırakan ayakkabılar giyerken ayaklarınıza düzenli olarak bakmak önemlidir.
- Ayaklarınızı yeterince temiz tutmamak, topuk çatlaklarının bir başka nedeni olabilir.
- Ayaklarınıza bulaşan su, ciltteki doğal yağları alabilir ve cildinizi pürüzlü veya kuru bırakabilir. Banyo gibi nemli alanlarda uzun süre ayakta durmak kuru ve çatlamış topuklara neden olabilir.
- Uygun olmayan ayakkabılar giymek, topukların çatlamasına katkıda bulunabilir.
- Topuk çevresindeki, kuru cilt (nasır) topuk çatlamasının genetik bir nedeni olabilir.
Topuk Kuruluğu & Çatlağı Nasıl Geçer?
Ayaklarınızdaki derinin özellikle kışın kuruması ve çatlaması çok normaldir. Neyse ki kuru, çatlamış topukları evde tedavi etmek ve tekrar çıkmasını önlemek için uygulayacağınız adımlar var.
- Banyo ve duşları 5-10 dakika ile sınırlayın. Çok izin süre banyo yapmak cildinizi kötüleştirebilir.
- Nazik, kokusuz bir temizleyici kullanın. Bu, ayaklarınızın doğal yağlarını korumasına yardımcı olacaktır.
- Banyodan sonra 5 dakika içinde nemlendirin. %10-25 üre, alfa hidroksi asit veya salisilik asit içeren bir nemlendirici krem arayın ve banyodan hemen sonra cildiniz hala nemliyken ve nemi hapsetmek için topuklarınız kuruduğunda topuklarınıza uygulayın.
- Yatmadan önce sade vazelin sürün. Yatak takımlarınıza yağ bulaşmasını önlemek için geceleri çorap giyebilirsiniz.
- Gün boyunca, ağrıyı azaltmaya, iyileşmeyi hızlandırmaya ve mikropların cildinize girmesini engellemeye yardımcı olabilecek koruyucu bir bariyer oluşturmak için topuklarınızdaki çatlakların üzerine sıvı bir bandaj uygulayın.
- Kuru, çatlamış topuklarınız varsa parmak arası terlik veya arkası açık iskarpin gibi açık topuklu ayakkabılardan, yıpranmış ayakkabılardan veya üzerinize tam oturmayan ayakkabılardan kaçının.
- Ayaklarınızı her gün kontrol edin, ayak parmaklarınızın arasında ve ayaklarınızın altında kızarıklık, yara, deri aşınması ve diğer problemler olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun.
Diyabetiniz Varsa;
Cildinize iyi bakarak cildinizdeki rahatsız edici değişiklikleri tedavi edebilir ve önleyebilirsiniz. Diyabet genellikle kaşınabilen aşırı kuru cilde neden olur. Cildinizdeki çatlaklar gelişebilir, derinleşebilir ve kanayabilir. Bu derin çatlaklar, ciddi bir enfeksiyon geliştirme riskinizi artırır. Ayrıca cildinizin kolayca tahriş olduğunu veya yavaş iyileştiğini fark edebilirsiniz. Bu cilt değişikliklerini tedavi etmek ve önlemek için dermatologlar aşağıdakileri önermektedir;
1.Her gün nemlendirin
Cildinizi nemli tutmak, onu esnek hale getirmeye ve sıklıkla enfeksiyona yol açan çatlakları önlemeye yardımcı olur.
2.Kuru, çatlamış topukları tedavi edin
Bu, ciddi bir enfeksiyonu, iyileşmeyen yaraları ve diğer sorunları önleyebilir. Kuru, çatlamış topuklarınız varsa yatmadan önce %10 ila %25 üre içeren bir krem sürün. Cildiniz iyileşene kadar bunu her gün yapın.
3.Banyo yaparken nazik bir temizleyici kullanın
Deodorant sabunlar ve güçlü vücut losyonları zaten hassas olan cildinizi tahriş edebilir. Nazik bir temizleyici veya diyabet hastaları için özel olarak formüle edilmiş bir temizleyici, cildinizi yatıştırmaya ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olur.
4. Ilık (sıcak değil) su kullanarak banyo yapın ve duş alın
Sıcak su, cildinizin nemini alıp kuru, gergin ve rahatsız hissetmesine neden olabilir.
5.Ayaklarınızdaki nasırlar için tıbbi yardım alın
Ayağınızdaki bir nasır endişelenecek bir şey gibi görünmeyebilir. Ancak şeker hastası olduğunuzda kalın deri parçalanıp açılabilir. Derin çatlaklar gelişebilir. Bunlardan herhangi biri meydana gelirse, selülit gibi ciddi bir enfeksiyon geliştirebilirsiniz.
Bunu Bilmekte Fayda Var
Daha derin cilt çatlakları veya özellikle risk altındaki hastalarda bir hafta içinde kendiliğinden düzelmeyen çatlaklar, herhangi bir ciddi komplikasyondan kaçınmak için bir tıp uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekir.